Receptionist
Fakta
Receptionist: 222031
Varighed: 2 år 4 mdr.
Adgangskrav: 10. klasse eller tilsvarende + karakteren E/02 i grønlandsk, dansk og matematik. Eller helhedsvurdering.
Sprog: Dansk
Skolepraktik: Ikke mulighed for skolepraktik
Økonomi: Elevløn
Voksenlærling: Ja
Uddannelsesinstitutioner: Inuili og TechCollege Aalborg.
En receptionist arbejder i modtagelsen på et hotel eller på et konferencecenter. På skolen lærer du om, hvordan man hjælper gæsterne, så de får et godt ophold.
En vigtig del af arbejdet på et hotel går ud på at fordele og anvise gæsterne deres værelser samt hjælpe dem med at bestille transport, finde gode spisesteder og andre aktiviteter.
Arbejder du på et konferencecenter, skal du sørge for, at der findes de materialer og hjælpemidler, gæsterne har bestilt til deres konference.
Uddannelsen til receptionist giver en grundlæggende viden om kundebetjening og service. Du skal også kende til regnskabsarbejde og omregning af valuta, f.eks. når du skal have med turister at gøre.
Som receptionist kommer du til at hjælpe mennesker fra hele verden, og du må være parat til at tale og skrive på engelsk, men også gerne på andre fremmedsprog som f.eks. tysk
Figur 1 viser at uddannelsen er inddelt i grundforløb og hovedforløb, afvekslende med praktikperioder. Grundforløbet foregår på Inuili og er inddelt i 2 perioder af 10 uger. Hovedforløbene er ligeledes inddelt i 2 perioder og de foregår på TechCollege Aalborg.
Figur 1.
Skoleperioderne
Skoleperioderne er fordelt med skoleophold på Inuili og TechCollege Aalborg således:
På Inuili:
- Grund 1: 10 uger
- Grund 2: 10 uger
På TechCollege Aalborg:
- Hovedforløb 1: 10 uger
- Hovedforløb 2: 10 uger inkl. svendeprøve
Fag
På skolen undervises du f.eks. i:
- Konferencelære
- Receptionsarbejde og teknik
- Salg og Service
- Turistlære
- Service og gæstebetjening
Du skal også have fag som engelsk, samfundsfag, sikkerhed og psykologi.
Sprog på skolen
Undervisningsmaterialerne er danske, og du vil for det meste blive undervist på dansk. Du skal være forberedt på at de afsluttende prøver skal aflægges på dansk.
Praktik
I praktiktiden bliver du oplært i de arbejdsopgaver, som hører til uddannelsen. Praktikken foregår på en godkendt arbejdsplads. Der er ikke mulighed for at komme i skolepraktik.
Du afslutter uddannelsen med en svendeprøve.
For at begynde på grundforløbet skal du have opfyldt din undervisningspligt. Det har du, når du har afsluttet folkeskolen eller har modtaget tilsvarende undervisning.
Adgangskrav til grundforløbet
Du skal have mindst E/02 i gennemsnitskarakter i grønlandsk, dansk og matematik til afgangsprøven i 10. klasse eller en tilsvarende prøve.
Når du derudover har en lærlingekontrakt med en virksomhed, opfylder du adgangskravene til grundforløbet.
Adgangskrav til hovedforløbet
Der er også adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du bestå et grundforløbsprojekt efter 2. grundforløb samt have bestået fagene:
- Dansk på E-niveau
- Engelsk på E-niveau.
Du vil i grundforløbet – og inden start på hovedforløbet – få mulighed for at tage følgende certifikater:
- Almen fødevarehygiejne
- Førstehjælp
- Elementær brandbekæmpelse.
Deltagerforudsætninger
Med denne uddannelse er det vigtigt at du:
- Er serviceminded – også når der er travlt
- Er god til at tale med mange forskellige mennesker
- Kan kommunikere både mundtligt og skriftligt
- Er god til fremmedsprog
- Kan arbejde både selvstændigt og sammen med andre
- Er indstillet på skiftende arbejdstider.
Du kan søge om optagelse på receptionistuddannelsen hele året.
Når du har en aftale med en praktikplads, skal du henvende dig til Majoriaq i den by, du bor i. Majoriaq laver en lærlingekontrakt, som du og din praktikplads skal underskrive. Majoriaq sender den underskrevne lærlingekontrakt til Inuili, som derefter indkalder dig til skoleforløb.
Du kan påbegynde uddannelsen hele året.
Hvis du er fyldt 30 år kan du evt. blive ansat som voksenlærling
Uddannelsen er gratis. Du får elevløn både i praktik- og skoleperioderne. Elevlønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området. Du har mulighed for at søge huslejefritagelse under skoleophold. Når du søger om uddannelsesstøtte, kan du samtidig søge om børnetilskud. Rejseudgifter i forbindelse med skoleophold ydes efter gældende regler.
Du skal betale kost og logi under skoleophold.
Som receptionist kan du typisk finde job på hoteller eller konferencecentre. En del arbejder på deltid. Du har også mulighed for at arbejde aften og nat
Du er startet på erhvervsuddannelsen før 1. august 2015
Har du påbegyndt din erhvervsuddannelse før 1. august 2015, gælder der andre regler for adgang til videregående uddannelse.